Trabzon’da yol, yöntem, bilgi ile akıl verene tepkimizi “Akla değil Paraya ihtiyacımız” var diyerek bilgiyi önemsizleştirir;
“Yahu kervan yolda dizilir hele bir başlayalım da” yaklaşımı ile de noksan bilgi ve projesiz işler meşrulaştırılır ve yaygınlaştırılır.
Sıradan, vasatlığın kabul gördüğü, katma değersiz ve istihdam yaratmayan işlerle öylesine boğulmuşuz ki sanırız ki “eski köye yeni adet/adetler” gelmez.
Devlet, tıpkı ürün gibi, hizmet de satılabileceğini “onuncu beş yıllık plan”a işledi. Hükümet de bu zihinsel değişimi reform programına işledi. İşledi de bölgemiz adına ne oldu?
Trabzon katma değer üretmiyor
Ben bıkmadan usanmadan söylemeye devam edeceğim. Yıllarca turizmi kötüledik, Sümela’yı harabe olarak bıraktık, uzungöl’ü betonlarla yapay göle çevirdik. Sonra biraz akıllandık ama turizmi sadece otel yatırımı sandık. Ne turizm için nitelikli personele odaklandık, ne de katma değer yaratıp yaratmadığına. Bugün geldiğimiz noktada ise iki şeyi bağıra çağıra her platformda söylemeye başladık:
- Turizm çeşitlendirilmeli,
- Turizmde yüksek katma değer yaratılmalıdır.
Sağlık turizmi sektörünün yıldızı parlayacak
Hem turizmin çeşitlendirilmesinde, hem de yüksek katma değer yaratılmasında, yani ikisini birden sağlama da bir turizm çeşidi olarak “Sağlık Turizmi” Trabzon için yeni ve önemli bir şans. Lokomotifi ise Özel Sektör olacak. Rekabetin zor olduğu bir alanda ilerlemenin yolu ise sorunları anlaşılır hale getirmektir.
Kiminle konuşsam, “başı ağrıyanın bile köyden, ilçelerden ve hatta komşu illerden Trabzon’daki hastanelere koştuğu ve kendine yetemediği bir ortamda ne sağlığı, ne turizmi, ne yapacaksınız” vb. yaklaşımlar var. Bunlar büyük sorunlu alanları gösteriyor ve çözüm için ilk ışık özel yatırımlar olacak.
Antalya yapmışsa (organ naklinde tüm dünyanın dikkatle izlediği bir şehir) Trabzon’da kendine değerli alan/alanlar yaratabilir.
Devlet desteklerini ve paydaşlarımızın lokomotif gücü ile;
Doğumuzdaki ülkelerin,
- Hastane (medikal)
Batıdakilerin ise
- Üçüncü yaş ve engelli
- Destekleyici tıp alanlarında cazibe merkezi olmaya adayız.
Bütün sorun rekabetçi (fiyat ve hizmet) yapılarımızı kurmaktır.
Nitelikli özel hastane yatırımları artmalı
Trabzon’da uzun yıllar özel hastane yatırımı olmadı. Özel Karadeniz hastanesiyle başlayan serüvende özel hastanelerin, polikliniklerin, diyaliz merkezlerinin, vb. özel yatırımların giderek arttığını görüyoruz. Yerel dinamiklerle başlatılan girişimlere ulusal güçlerin de eklenmesi Trabzon’un elini güçlendiriyor.
Bu bağlamda Medikal Park hastaneleri, iki özel hastaneyi bünyesine katarak Trabzon’da da faaliyetlerine başladığında, “evimizdeyiz” dedi. (Evinize hoşgeldiniz diyelim bizlerde)
Ve evinde ilk etkinliği olan “Organ bağışı farkındalığının artırılması” yönelik geçtiğimiz cumartesi günü Hamamizade Kültür Merkezindeki “Yeni Hayat” toplantısı, büyük beğeni topladı.
Bu hafta sonu ise 300 kadar üst düzey yöneticisi ile Trabzon’da olacaklar.
Aldığımız bilgilere göre “Medikal Park Yıldızlı Hastanesi”, bir yıl sonra iki kat büyütülecek ve yeni bir tıp fakültesi kurulacak. Bu da Trabzon’un sağlık sektöründe var olan altyapısını bir üst lige taşıyacaktır.
Sağlık turizminin yıldızı parladıkça;
- Trabzon’un marka değeri yükselecek,
- Her öğrenim seviyesindeki nitelikli insanlarımıza yeni iş alanları açılacak, -
- Turizmin çeşitlendirilmesi ve yüksek katma değer yaratılması net anlaşılacak ve örnek teşkil edecektir.
Unutmayın, Trabzon’un kaderi deniz ile dağların arasına sıkışmış çarpık kentleşme ve göç değildir. Trabzon, vizyoner düşünce ile bir turizm şehri olabilir. En azından buna inanan insanlarla birlikte bu yolda çabalamaya devam edeceğiz. Sizi de bekleriz.
Bu haftalık da bu kadar
Kalın sağlıcakla.