Trabzon sanayisinin gelişim ihtiyacı ve kümelenme

Recep ERGENÇ/TSİAD Yön. Krl. Ü./ Gen. Sekreter

Bütün işletmelerin temel görevi kar etmektir. Kar, rekabet edebilen işletmelerde olur. Trabzon"da KOBİ"lerimizin önemli sorunları var. KOBİ"lerde sorunları çözmek için KOBİ"lerin checkup"ları yapılarak rekabetçi yapılarının oluşturulması zorunlu hale gelmiştir.

Günümüzde KOBİ"lerin rekabetçi yapılarının kurulmasını, bütüncül (stratejik) bir yaklaşımla ele almak gerekmektedir. Bir taraftan tek tek KOBİ"lerimizi güçlendirmek, ama daha da önemlisi, birlikte değer üretmeyi öğrenmek; zaman görece üstün olduğumuz sektörlerden başlayarak kümelerimizi kurma zamanıdır.

Teşvik ile sağladığımız bir yıllık avantajlı süreyi, Trabzon"da da güçlü yapılar oluşturulması için, stratejik bir yaklaşımla kullanabilirsek, KOBİ"lerimizi krizden güçlendirerek çıkarmak mümkün olacaktır.

Neden kümelenme yöntemi? Neden OSB, Neden şimdi, Hangi sektör ya da sektörlerden başlamalıyız… gibi soruların her birine, bilimsel yöntem ile yapılacak çalışmalarla yanıt verilmeli. Ben katkı anlamında aşağıdaki yanıtları paylaşmak isterim;

Trabzon, tarihsel süreçte İpekyolu" nun önemli limanlarından biri idi. Günümüzdeki adı lojistik olan sektör, Trabzon"dan İran ve Ermenistan transitinin başlaması ile bu özellik çok öne çıkacaktır. Şimdi ise Trabzon"da metal işleme, makine ve gemi inşa sektörlerinde önemli ilerlemeler var. İlk Kümelenme çabalarımızı bu sektörlerde yoğunlaştırmalıyız. Eş zamanlı olarak, Orman ürünleri sanayisi, Bilişim, Su Ürünleri, Turizm gibi, Trabzon"un görece üstün diğer sektörlerinde de rekabetçi yapımızı ortaya çıkarmalıyız.
 

Kar marjlarının giderek düşmesi, kümelenme yoluyla(birlikte) değer yaratma çabalarımızı zorunlu hale getirmiştir.
 

Kümelenme yoluyla; nitelikli eleman sağlamak ve benzer sorunların çözümü için, KTÜ ve Milli Eğitim ve diğer kurum, kuruluşlarla işbirliği derinleşecektir.
 

Kümelenme yoluyla değer yaratmak, giderleri azaltmak ve yeni teknolojilerden yararlanmak kolaylaşacaktır
 

Kurumsallaşma, kümelenme içinde kolay çözülecektir.
 

Kümelenmede verimlilik- değer yaratma- katlanarak artacaktır
 

Kümelenmenin içinde teknolojik bankacılık da yer alacak, katkısı artacaktır.
 

Kümelenme yoluyla rekabetçi yapı ortaya çıkacak ve ihracat  katlanacaktır.
 

Kümelenme yoluyla hem bağımsız olunacak ama ortak değer yaratmanın keyfi sürülecektir.
 

Artık bir Devlet politikası olan “Kümelenme” yoluyla rekabette üstünlük sağlama yöntemi, çok daha yoğun gündemimizde olmalıdır. Arsin OSB Yönetim Kurulunun “iki milyon avroluk” TSİAD" ın da proje ortağı olduğu AB projesi ilk elemeyi geçti. Projenin fon sağlaması için kısa listeye girmesi gerekiyor. Fon sağlanması halinde ise sorunların çözümüne önemli katkılarda bulunulacak bir maddi kaynağa kavuşulacaktır. Bu kriz ortamında Trabzon"da yapılabileceklerin en iyisi hayata geçirilecektir.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Ergenç Arşivi

Sizden ümidimi hiç kaybetmedim

14 Ekim 2024 Pazartesi 11:06

Sorumluluğumuz ortak

06 Eylül 2024 Cuma 12:35

Fındıkta inovasyon

18 Ağustos 2024 Pazar 12:11

Yapay Zeka çağında hızlı büyümek

12 Ağustos 2024 Pazartesi 09:48

Oy Sürmene Sürmene...

27 Temmuz 2024 Cumartesi 10:27