Trabzon Üniversitesi 2

Değerli okurlar; Hatırlayacağınız üzere Trabzon Üniversitesi (TÜ) “Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulunda” (UBYO) hangi bölümler açılmalı başlıklı yazıma çok sayıda öneri ve katkı gelmişti. Sizlerden gelen bu önerilerden biri de “tarım” önerisi idi!

Peki ama nasıl tarım?

Elbette ki yüksek katma değerli olmalıdır.

Tarımda da “yüksek katma değer yaratmak demek; insan aklının %85 işe katılması” demektir.

İnsan aklının katılması demek, hammadden yüksek katma değerli ürenlere dünüşmesi demek. Ekonomiye (istihdam ve girişimciliğe katkı) demek.

Tarımda yüksek katma değerli ürünler için hazine üzerinde oturuyoruz; hazinemiz olan bu bitkileri hammadde olarak yıllardır ihraç ediliyor. İthal eden (satın alan) ülkeler bu birkilerin etken maddelerini çıkararak dünyaya satıyorlar.

İhraç ettiğimiz “tıbbi ve aromatik” bitkiler

Söyleye, yaza - çize sonunda: “Trabzon İnovasyon ve Bioteknoloji Merkezi” kurulmasına karar verildi. KTÜ Teknokent’in hemen önündeki arazide İnşaatın karkası neredeyse bitirildi.

Bu tarım konusunu hatırladığımız iyi oldu, büyük bir aydınlanmamızı sağladı

STKlar için “savunuculuk”, Kamu politikalarını etkileme girişimidir.

Tıbbi ve Aromatik bitkiler Trabzon’da önemli katma değer ve istihdam yaratmaya uygun bir tarımsal alandır.

TÜ UBYO için tarım önerisinde bulunan okurum, yüksek katma değer üretecek “Trabzon İnovasyon ve Bioteknoloji Merkezi”ni anımsatmış oldu. İyi de yaptı…

Hem TÜ UBYO’ya “tıbbi ve aromatik bitki” konusunu hatırlatmak hem de okurlarla paylaşarak “savunuculuk” yapmak istiyorum.

Lafla peynir gemisi yürümüyor,

Kuru duayla elma ağacı da olmuyor.

Trabzon maden üzerinde oturuyor madenin farkında değil

Trabzon’un doğasında olan zengin endemik “tıbbi ve aromatik bitkiler” için; “Maden üzerinde oturup farkında olmamak” deyimini çokça kullandım. Trabzon ve Bölge ekonomisindeki yerini tam da anlatan cümle bu “madan üzerinde oturup farkında olmamaktır”.

Etken maddeleri değerli

Hiç bir hammaddeye “akıl teri katılmadan” zenginlik yaratamaz. Asıl iş insan aklının katılmasıdır. Tıbbi ve aromatik bitkilerin özü (etken maddeleri, ekstratı) yüksek katma değerli sektörlerden “ilaç başta olmak üzere; kozmetik, ziraat, veterinerlik ve kimya sanayisinin ya ana hammaddesi ya da bunların girdisini” oluşturur.

Elma isteyen önce çekirdeği toprak ile buluşturacak

Değerli Okurlar;

“Trabzon İnovasyon ve Bioteknoloji Merkezi” Trabzon’un gelecek tasavvuru içinde tıbbi ve aromatik bitkiler tarımını önemli kılıyor.

Çalışmalara “aklın katılması” ise üniversitelerimizin sorumluluğundadır. Mademki “yüksek katma değer” için insan aklının -bilginin- %85 işe katılması gerekli,

Eee o zaman elimizi tutan mı var, diye sormak gerekmez mi?

Tıbbi ve aromatik bitkiler için TÜ UBYO bir umut olur mu?

Rektör Hocamın sorması gereken soru basit; “TÜ UBYO içinde ben ne katkı verebilirim?” sorusuna cevap bbulacaktır. TÜ UBYO bu yüksek katma değerli “tıbbi ve aromatic bitkilere” göstereceği ilgi ile Trabzon’da büyük farkındalık yaratacaktır.

Bu umudumu hem TÜ Yasasında adı geçen UBYO için Rektör Hocama hem de okurlara hatırlatmayı savunuculuk adına gerekli gördüm?

Hergün farklı hedeflere yönelik proje üretme gayreti zaman ve para kaybıdır.

Daha Türkçe dersek “zarar” etmektir.

TÜ UBYO’nun içinde kurulacak bölümlerden birini de “tıbbi ve aromatik bitkilere” fırsat yaratacak şekilde kurmalıdır.

Elbette kardeş üniversiteler arasında (KTÜ ve TÜ) işbirliği işin olmazsa olmazıdır. KTÜ ve TÜ iradelerini bir araya getirmek, Kamu kadar STK’ların da görevidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Ergenç Arşivi

Sizden ümidimi hiç kaybetmedim

14 Ekim 2024 Pazartesi 11:06

Sorumluluğumuz ortak

06 Eylül 2024 Cuma 12:35

Fındıkta inovasyon

18 Ağustos 2024 Pazar 12:11

Yapay Zeka çağında hızlı büyümek

12 Ağustos 2024 Pazartesi 09:48

Oy Sürmene Sürmene...

27 Temmuz 2024 Cumartesi 10:27