İşin uzmanları Uzungöl diyorlar, ama bu haliyle değil tabii, diye de ekliyorlar…
Haziran, temmuz ve ağustos aylarına sıkışmış Uzungöl turizminin yıl oniki aya yayılması için kış ve alternatif turizm faaliyetlerinin Uzungöl’de de hayata geçmesi kaçınılmazdır.
Neden Uzungöl- Davos karşılaştırması?
Kongre turizminden Davos çok iyi para kazanıyor.
Uzungöl de kongre turizmi istiyor da ondan…
Davos iki bölüm.
Toplantı salonlarının bulunduğu, konaklamaların da yapılabildiği pahalı olan birinci bölge ( 300 € /günden başlayan fiyatlar);
Konaklamaların yapıldığı ve fiyatların yarıya düşük olduğu ikinci bölge…
Bu model Uzungöl’e uyar mı?
Uyar.
Nasıl mı?
Göl ve çevresi birinci bölge, Uzungöl’e varmadan önce ya da sonra, bir hatta iki köy ikinci bölge...
Böyle bir yaklaşım (planlama) hem “Alternatif Turizm” ana başlığına hizmet eder hem de yazın sıkışıklığı çözer ve alternatif turizme de olanak sağlar.
İtirazları duyar gibiyim.
Uzungöl’de iki kişiyi bir araya getirmek zor, ayrıca;
Planlama denildi mi plana karışmayan yok. Uzungöl’de imar yok.
Kıyı kenar çizgisi sorun, Orman, Milli Parklar ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulu…
I ıh…
Ana sorun küçücük parsellere ayrılmış mülkiyet ve insan kaynağı sorunudur
Sorun çözmek için Uzungöl’e Trabzon’dan hatta İstanbul’dan bile bakarsanız eksik olur.
Bu nedenle Davos’dan bakmaya çalışıyoruz.
Belediye Başkanı Abdullah Aygün’ü geçen hafta Trabzon’da turizm girişimcisi Ragıp Pirselimoğlu ile Usta Otelde ağırladık.
Başkan, uzun yıllar Avrupa’da yaşamış biri olarak, oldukça geniş bir bakış açısına sahip; Alternatif turizm faaliyetlerinden sayılan pek çok etkinliği alt alta O da sayabiliyor.
Örneğin; Yaz- kış Uzungöl’de yaban hayatını gözlemek için gözetleme istasyonları kurmayı, yürüyüş rotalarının Uzungöl’ün önemli zenginlik kaynağı olduğunun bilincinde. Ayrıca kayağın, kar yürüyüşünün, fotoğrafçılık, yamaç paraşütünün, biyolojik çeşitliliğin Uzungöl’ün varlıkları (zenginlik yaratacak değerleri) olduğunun farkında Başkan.
Teleferik için geri sayımın sonuna doğru
Başkan Aygün, Karastar Yaylasına çıkıp kar yürüyüşü ya da kayak için lazım gelen teleferiktir, dedi ve ekledi; teleferikte sona doğru hızla yaklaşıyoruz. Teleferik sadece ulaşımı sağlamayacak, adrenalin tutkunları için de bulunmaz olanaklar sağlayacaktır,
Karastar’dan kayarak Uzungöl’e inilecek, cümlesini ne kadar inanarak söyledi. Bu etkinlik hem gündüz hem de gece yapılabilecek, diye de vurguladı.
Uzungöl’de yeme içme sorunlu alanlardan biri
Uzungöl’ün mutfağını da elden geçirmek lazım, diyoruz; elbette fikir birliği sağlamak lazım. Uzungöl şu anda uyuyan bir dev. Uyandırmak lazım.
Buluşmadan notlar
Gölün kendisinde de düzenlenebilecek su aktivitelerini sayıyoruz; gölde geceleri ışık, ses ve su gösterilerinin üzerinden heyecanla geçiyoruz. Başkan da Olta balıkçılığı için yapılanları, onardığı beş su değirmenini iştahla anlatıyor. Organik mısır unu üretmek için mısır bulamadığından yakınıyor.
Uzungöl’de, Uzungöllülerin de üzerinde uzlaştığı şekilde imar çözülürse, alternatif turizm faaliyet alanları için yatırımcılar (girişimciler) ve etkinliklerden yararlanmak isteyecek çok farklı amaçlar için seyahat eden turist de Uzungöl’ü tercih edecektir.
Bu yaz su değirmenlerinden birinin önünde, organik mısır unundan yapılmış mısır ekmeği yiyecek, değirmencinin demlediği çayı içeceğiz.
Tercihi mısır ekmeği- yoğurt olanları da davet ediyor Başkan Abdullah Aygün.