Tamer Atasoy
İyi Parti'nin yerel seçim kararı ne getirir, ne götürür?
İyi Parti özellikle Genel Seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası yerel seçime tek başına girebileceğine dair çıkışlar yapıyordu. Son olarak, Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da bu konuda net ifadeler kullandı.
Partisinin GİK toplantısı sonrası açıklama yapan Zorlu, "81 ilde seçime tek başımıza girmeye karar verdik" dedi.
Peki, İyi Parti'nin yerel seçime tek başına girme kararı ne getirir, ne götürür?
İyi Parti, 2019 yerel seçimlerinde CHP ile ittifak yapmış; büyükşehir ve il belediyesi kazanamamıştı. Alınan ilçe belediyesi ise 19 ile sınırlı kalmıştı. Şüphesiz ki, İyi Parti bugün geriye baktığında bu sonuçları kendisi açısından pek de olumlu değerlendirmiyor. O dönem yeni kurulmuş bir siyasi partinin ilk tecrübesi olması dolayısıyla tartışılabilecek bir sonuç değildi. Ancak bu yerel seçimde aynı sonuç ile karşı karşıya kalınsa, net bir başarısızlık olarak değerlendirilebilir.
İyi Parti, bugün CHP ile ittifak yapsa, geçtiğimiz seçime oranla çok daha garanti yerlerden adaylıklar talep edecekti. Şu an ortada bir ittifak görünmese de bu pazarlıkların yapılıp yapılmadığı meçhul. Belki de İyi Parti'nin bu yönde talepleri oldu, CHP ise sıcak bakmadı.
Saatlerin bile kestirilemediği siyaset ortamında seçime kadar ittifaklar konusunda neler yaşanır bilinmez ancak İyi Parti, beyan ettiği şekilde seçime tek başına girerse, kaybedecek aman aman bir şeyi yok. Çünkü elinde bir büyükşehir ve il belediyesi mevcut değil. Özgül ağırlığı olan bazı isimlerle büyükşehir ve il belediyeleri kazanmaları mümkün olabilir.
İyi Parti'nin, CHP'den uzaklaşma sebeplerinden biri de merkeze doğru yürümek istemesi olabilir. CHP'nin, Türkiye'de belli bir seçmende kıramadığı "oy vermem" kararlılığı, şüphesiz ki ittifak yaptığı partileri etkiliyordu. İyi Parti bu alandan sıyrılıp, daha çok AK Parti ve MHP seçmenine yönelik bir politika takip edebilir. Seçmen eğilimlerine bakınca, İyi Parti'nin bu düşüncesi gayet anlaşılabilir.
Gelelim CHP'ye: CHP'nin durumu İyi Parti'ye göre çok daha farklı. Yapılan ittifak neticesinde Türkiye'nin en gözde belediyeleri kazanılmıştı. İstanbul, Ankara, Mersin, Adana ve Antalya gibi AK Parti ile MHP'nin elindeki belediyeler el değiştirmişti. Bunda İyi Parti'nin etkisi yadsınamaz bir gerçek. Bu yönüyle bakınca; İYİ Parti, CHP'ye çok mecbur görünmüyor ancak CHP, İyi Parti'ye mecbur gibi.
CHP'nin, İyi Parti'nin desteği olmadan geçtiğimiz yerel seçimde elde ettiği başarıyı elde etmesi çok zor. Bu sebeple CHP'nin, İyi Parti'nin "Seçime tek başımıza gireceğiz" açıklamasına rağmen seçim yaklaştıkça ittifak için yeniden belli şartları ortaya koyup uzlaşma zemini araması olası ve güçlü bir ihtimal.
Şu haliyle CHP ve İyi Parti seçime tek başına girerse; İyi Parti'den kopup gidecek çok fazla bir şey yok. Ancak elinde büyükşehir ve il belediyeleri bulunduran CHP'nin bu belediyeleri elinde tutması güçleşecek; seçimde alınacak olası kötü sonuç, seçim sonrası için bugünkü genel başkanlık tartışmalarını çok daha harlayacak.