Prof.Dr. Osman Bektaş
TS Akyazı tesisleri ön görüldüğü gibi su alıyor!
Trabzon- Akyazı TS Tesisleri yine yazılı basın gündeminde!
Akyazı su alıyor!
Akyazı Stadının soyunma odalarını belirli aralıklarla su bastığı öğrenildi. Soyunma odalarının zeminden daha alçağa yapıldığı bu nedenle alttan deniz suyu aldığı bildirildi. Soyunma odalarını sudan kurtarmak için bir üst kata alınması gündeme geldi ( Kuzey Ekspres Gazetesi, yerin Kulağı. 24.07.2017)
Doğrudan gözlem ve inceleme şansımız olmadığından basın haberleriyle bilgileniyoruz!!!
TS Akyazı Tesislerini daha önce su basmış, 15 Ekim 2016 tarihli köşe yazımızda ‘Akyazı TS Tesislerindeki Resimlerin Dili’ başlıklı yazımızda konuyu irdelemiştik. TIKLAYIN
Tesislerin üzerinde bulunduğu dolgunun kara ile deniz arasında mesafe bırakılmadan karayla bitişik yapılmasının önemli mühendislik sorunlarına neden olabileceğini defalarca yazmış ve resimlerle açıklama çalışmıştık.
Şekil 1: 1- Akyazı sırtlarında sürekli ve etkin yağış (Heavy rain) toprağın suya doymasına ve yeraltı su seviyesinin yükselmesine ( Groundwater rise) neden olur. Üste soldaki şekil. 2- Akyazı’nın üst kotlarındaki yükselmiş yeraltı ve yerüstü suları daha alt kottaki Trabzonspor tesislerine doğru akar ( Water seeps trough saturated ground ). 3-Üst kotlardan alt kotlara doğru inen yeraltı suyu dolgu nedeniyle denize rahatlıkla boşalamayacağından tesis alanında yeraltı su seviyesinin daha da yükselmesine neden olur. Üste sağdaki şekil. Sonuç olarak tesisin iç ve dış zemini su altında kalır.
Son olayı da dikkate alarak tekrar hatırlatmak gerekirse; Karaya bitişik dolgu:
1- TS Tesislerinde ve Akyazı yamaçlarında yeraltı su seviyesinin yükselmesine neden olmuştur. Daha önce yapılan sondaj verilerine göre dolgu alanında yeraltı suyu derinliği çok sığ olup, 70cm derinliğindeydi.
Çünkü şekilde görüldüğü gibi Akyazı yamaçlarından süzülen yeraltı suyu denize rahat bir şekilde boşalamamıştır. Yamaçlarda ve tesislerde biriken yeraltı suyu yamaçta yükselmiştir.
Aşırı yağışlarda, suya doygun toprak, suyu bir bakıma kusarak, yeraltı suyu yüzeyde serbest akıma geçmiştir. Bunun sonucu soyunma odaları alttan gelen sular altında kalmıştır ( Yeraltı suyu seli. Ground water flooding).
2- Yükselen yeraltı suyu Akyazı yamaçlarında kitle hareketlerine ve heyelanlara neden olabilecektir.
3- Tesislerin altında tatlı su- deniz suyu girişimi olacağından deniz suyu kolonlarda zamanla korozyona neden olabilecektir. Bu da tesislerin ömrünü oldukça kısaltacaktır.
4- Yağışların az veya hiç olmadığı dönemde, yeraltı su seviyesi düşük olacağından, tuzlu deniz suyu karaya doğru ilerleyecek, tesislerin altında yükselerek odaları deniz suyu basacaktır. Yağışların arttığı dönemde tersine olaylar gelişerek tesisleri tatlı su basacaktır.
5- Bu olayın örneği Rize dolgu alanlarındaki binalarda, bodrum katlarında yaşanmaktadır.
Şekil 2: Akyazı da sahile bitişik yapılan dolgu zamanla yeraltı suyunun yükselmesine neden olmuş tesislerde bodrum katları yeraltı suyu ile deniz suyu istilasına uğramıştır.
SONUÇ:
Bilgiyi kullanmıyoruz!
Hata yapan bedel ödemiyor!
Yapıcı eleştiri yapan dışlanıyor!
Sorun nerede?
Kişilerde değil, sistemde.