İbrahim Değil

İbrahim Değil

Ne mutlu ki “Emekliler Yılı”mız var

Bizim bir kantincimiz vardı. Çocuğun biri kaşarlı tost istemiş. Şikâyet için tostu aldı geldi, açıp baktık, içinde kaşar yok, başka bir şey de yok. Kuru ekmek. “Niye yok?” diye sorduk, kantinci dedi ki: “Hocam, kaşar yoktu…” Şimdi bazı “işletmeler” ucuz olsun diye boş baklava, boş dürüm, boş tost satıyor ya… Kaşarsız kaşarlı tost uygulamasını ilk biz başlattık.

Mamak’ta 600 dönümlük bir baraj gölü var, adını Mavi Göl koymuşlar. Giresun Dereli’de de Mavi Göl adlı bir doğal alan var. Vardık gittik. Bilet kesen görevli, “Şu anda mavi değil.” diye bizi uyardı. Mavi olmasa da olur ama inip baktık, ortada göl de yok. Dönüşte görevliye “Göl nerde?” diye sordum. “Orası işte…” dedi. Akarsuyun çanak yaptığı 20 - 30 metre çapında bir alan.

2017’de Van’da 700 dekarlık alana 43 bin fidan dikilmiş. Aradan birkaç yıl geçince haber konusu oldu: Ortada kocaman bir “orman” tabelası var, tek bir ağaç yok. Ağaçsız orman projesini de hayata biz geçirmiş olduk.

Ayşehatun Barajı’nın Bitlis’te olması gerekiyor. Projesi ve ihalesi çok yıllar önce yapılmış. Baraj alanına atanan bekçi emekli olmuş. Sonra yeni bekçi atanmış. Yani birçok şey yapılmış, sadece ortada baraj yok. Bunun da özgün bir çalışma olduğunu kabul etmek lazım.

Bazı şeylerin varlığı yokluğu tartışma konusu olabilir. Örneğin Düşünür Karl Popper düşünüp demiş ki: ''Demokrasi, hiçbir zaman var olmamış bir şeyin adıdır.” Demokrasi dediğin soyut bir olgu, belki de yoktur. Ama bir köprü mesela, soyut değil ki! Konya Beyşehir’de köprü ihale edilmiş, iş bitip hak edişi ödenmiş. Sayıştay bir inceleme yapıyor ki köprü yok. Ama birtakım resmî belgelere bakarsan var.

Masal gibi bir ülkede yaşıyoruz. “Bir varmış bir yokmuş” sözü halkımızın icadı. Var dediğin şey aslında olmayabilir, yok dediğin belki vardır. Birçok şeyimiz varla yok arası.

2016 “Dünya Bakliyat Yılı” ilan edilmişti. Bu vesileyle dünyada bakliyatın gururunu okşayıcı yüzlerce icraat yapıldı. Dünya Emekliler Yılı diye bir şey yok fakat bizim “Emekliler Yılı”mız var. Kendimi bakliyat gibi nimetten sayıyorum. Henüz kayda değer bir icraat yok ama hele durun bakalım, yılın bitmesine daha çok var…

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum