Başarılı insan nasıl olunur?

Başarı değişkenlik gösteren bir olgudur. Kişiden kişiye farklılık yaratan kavramdır. Emeğin, mücadelenin, azmin, sabrın, sebat etmenin, kararlılık, girişimci, yaratıcı, planlayıcı olmanın ürünüdür. Herhangi bir hususta başarıyı yakalamak için dayanıklılık, müspet bir bakış açısı ve yeni düşüncelere açık olma kabiliyetine sahip olunması gerekir. Bulunduğu ortama uyum sağlayan değil, ortamda her ne olursa olsun farkındalık yaratmak ve bu kimliği kabul ettirmeyi gerektirir. Yaşamın herhangi bir noktasında veya anında başarılı olmak için gerekli iradeyi, cesareti ortaya koymak lâzımdır. Başarılı olmak isteyen herhangi bir insan bu özellikleri göz ardı etmemelidir.

Bir insan her ne kadar bu kimliği elde etse de başarılı insan etiketini alabilmenin asıl tacı, liyakat özelliğine vâkıf olmaktır. Liyâkat yoksa başarı yoktur. Veya başarı gelip geçicidir.

Ahlâk, vicdan, disiplin, düzen, plân ve emeği akılla harmanlayınca istenilen başarı kendiliğinden gelir. Yoksa kolaycılık, dalavera, yalakalık, yardakçılık, hinlik, uyanıklık, fırsatçılıkla ile elde edilen başarı gelip geçicidir. Bu yollarla çok hızlı yükseltilen çok hızlı da indirilir. Bu başarı değil, şişirilmiş bir balonun bir iğne darbesiyle sönmesi gibi bir durumdur. O nedenle kendi tırnaklarınızla kazıyıp gelinen nokta başarıdır.

Toplumun bir ferdi olarak sizler bunun neresindesiniz ? Başarı için ihtiyaç duyulan bu özellikleri kendinize rehber edinebiliyor musunuz ? Başarıda mihmandarınız nedir? Mesele budur.

Başarılı insanların özellikleri;

❗ Başarılı insanlar değişime ve gelişime açık insanlardır.

❗ Başarılı insanlar sürekli öğrenme arzusunda olurlar.

❗ Başarılı insanlar sorumluluk almaktan kaçınmazlar. Yaptıkları işlerin sorumluluğunu da üstlenirler.

❗Çevresine pozitif duygu ve enerji yayarlar.

❗Dedikodu ve başkalarının ne yaptınığı değil, fikir konuşurlar.

❗ Başarılı insanların hedefi olur, ne istediklerini iyi bilirler.

❗Farklı bakış açılarını dikkadete alırlar. Kıskançlık göstermez, realist istifade yoluna bakarlar.

❗ Bulunduğu ortamın, kültünün özelliklerini dikkate alırlar. Kendisine yaşam alanı oluştururlar.

❗ Bulunduğu mevki makamdan güç alan değil, o noktalara güç katmaya çalışırlar.

❗Başarılı insanlar kin tutmaz, beraber olduklarından maksimum verim almaya çalışırlar. Profesyonel dünür ve hareket ederler. Duygularını aklın önüne geçirmezler.

❗Bilgilerini başkalarına paylaşmaktan korkmaz, yarışmayı rekabeti severler.

❗Geçmişe takılıp kalmaz, gelecek kaygısı yaşamazlar. Anın gereğini yerini getirir, geleceği planlarlar.

❗Başarılı insanlar, çevresinde olanların da başarılı olmalarını isterler. Gelecek için hem çerçevesindekileri hem de yerine daha iyisinin yetişmesi için hiç çekinmeden yardımcı, yol gösterici olurlar.

❗Ben değil, biz derler. Beraber hareket etmeyi severler.

❗Başaramadıklarında kenara çekilmesini bilir, bundan gocunmaz başaranın önünü açarlar.

❗ Bu insanlar sürekli okurlar.

❗Doğruluk, dürüstlük, adalet, hakkaniyet, ahlâk, çalışmak gibi olgulardan ayrılmaz; kin, nefret, haset, riyakârlık, yalakalık, düzenbazlık, fesatlık, kolaycılık, atalet gibi hastalıklardan uzak durur. Omurgalı, dik duruş gösteren kimlik ve kişilik sahibi olurlar. İşin özeti, rol model olmasını bilirler.

Tüm bu olgu ve gerçeklere bakıldığında her birimiz bunların neresindeyiz? Başarılı olmak için hangi yolu tercih ediyoruz ? Başarı yolunda bu olguları ne kadar rehber ediniyoruz ? Günümüz toplum ve kurumlarında bu insanlara ne kadar da ihtiyaç var değil mi ?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Şal Arşivi

Gençlik neden yozlaşıyor

16 Aralık 2024 Pazartesi 16:45

Toplumsal Bağların İnşası

09 Aralık 2024 Pazartesi 11:29

Yorum Sizin...

03 Aralık 2024 Salı 09:29

Eğitimin Dünü - Bugünü - Yarını

26 Kasım 2024 Salı 10:06

Yeni Dünya Düzeninde Eğitim -6-

16 Kasım 2024 Cumartesi 11:47

Yapay zeka destekli eğitimde "öğretmen" 5

09 Kasım 2024 Cumartesi 15:59

101. Yılında

29 Ekim 2024 Salı 10:24