Salih Çamoğlu

Salih Çamoğlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a anlatamadılar

Sağlık alanında yapılan önemli reformlara rağmen Trabzon sağlık teşkilatı erken alarm vermeye başladı.

Teşkilatın alarm vermesinin en önemli sebebi kuşkusuz, teşkilatın üçe bölünmesi oldu.

Geçmişte sağlık müdürlüğü bünyesinde tek elden, uzman kişilerle yönetilirken, yapılan değişiklik sayesinde, teşkilatın Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, Halk Sağlığı olarak üçe bölündü ve yetki karmaşası da bu bölünmeden sonra kendini göstermeye başladı.

Sağlıkta sorun var, sorunu çözecek merci yok.

Görünen o ki, teşkilatta yapılan atamalar liyakata göre değil, adamına göre yapılıyor, bir el Trabzon sağlık teşkilatını perde arkasından yönetiyor ama bu el kimin eli olduğunu da teşkilatın başındaki insanlardan başka bilen yok.

Daha önce de Kaşüstü’nde kurulan Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yapılan üvey evlat muamelesini gündeme getirdik, bu konuda siyasetçilerle konuştuk, hastane çalışanlarının bilgisine başvurduk.

Hastane’nin daha da geliştirilmesi için sağlık teşkilatı yöneticilerinin attığı bir adım yok.

Çok sık bir şekilde yönetici değiştiriyor, başhekimler kısa sürelerle görevde kalmıyorlar, Kaşüstü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne tayin olan doktorlar kısa zamanda bir yolunu bulup, oradan kaçmanın yollarını arıyorlar, bunda da başarılı oluyorlar.

Hastane’ye yapılan en büyük ayıp ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trabzon’a son gelişinde tamamlanan bunca tesisin açılışı yapılırken, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne resmi bir açılış yapılmayışı ve toplu açılış töreninde zikredilmemiş olması.

O hastane Kaşüstü’ne kurulurken tombaladan çıkmadı, plan program yapıldı, yatırım bütçesine kondu, hastanenin kurulması için Kaşüstü halkı bunca fedakarlık yaptı bedava arazi bağışladı. Dönemin Belediye Başkanı Mustafa Çam, hastanenin kendi beldesine kurulması için çırpındı durdu ve bunda da başaralı oldu.

Ve Trabzon’a Cumhurbaşkanı Erdoğan geliyor, toplu açılış törenleri yapıyor bu hastanenin açılışı yapılmıyor.

Gerekçe olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan hastanenin yerini beğenmemiş deniyor, böyle bir durum olabilir mi?

Bu güzelim hastaneyi daha doğmadan ölüm fermanını hazırlamak kimlerin haddine söyler misiniz?

Bugün kalkmışsınız Trabzon’a şehir hastanesi kurmak için 300 dönüm arazi arayışına girmişsiniz, bu talimatı da size Cumhurbaşkanı Erdoğan vermiş.

Hastane yeri aranması talimatını Cumhurbaşkanı verecek, onun dediği yer olacak, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yerini beğenmedim diyecek siz de eyvallah deyip sineye çekeceksiniz, hastaneye açılış töreni bile yapmayacaksınız.

O hastanede görev yapan başhekim, müdür gibi üst düzey yöneticilerin ve hastane çalışanlarının bu durum karşısındaki psikolojisini düşünün.

Bu hastane var mı yok mu, Trabzon’u yönetenler önce bu hastaneyi kabul edecekler, ondan sonra da hastanenin ihtiyaçlarının karşılanması için seferber olacaklar.

Hastane yönetimine diyeceğimiz fazla söz yok.

Çünkü, hasta doluluk oranı yüksek, poliklinik saatlerinde kuyruk var, yatan hastaların memnuniyet oranı da yüksek.

Ancak, gayri resmi olarak hizmete açıldığı günden bu yana, üç-dört tane başhekim değişti, müdürler değişti, tayin olan doktorların bir kısmı tayinle ya da transferle gidiyorlar.

Eğitim ve Araştırma hastanesi olmasına rağmen Prof. ve Doç. gibi akademik personel kalıcı olarak ekibiyle birlikte hastaneye gelmiyor, alanında ihtisas yapmış insanları bu hastaneye çekmenin de yolu vardır.

Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, Sağlık Müdürlüğü ne iş yapar, Kaşüstü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile niçin ilgilenmiyorlar, niçin sürekli hastanenin geliri ile giderine bakılıyor da hastanede kalıcı idareci, akademik kadro ve doktor kadro oluşturmuyorlar.

Kaşüstü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bir bakın Allah aşkına, neyi gereksinim duyuyor, hangi branşlarda doktor eksikliği çekiliyor, personel sayısı yeterlimidir, çalışan personelin morali yerinde mi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplu açılış programına alınmaması hastane yönetiminde ne gibi bir moral bozukluğu yarattı, bunlara bakması gereken Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği değil mi?

Genel Sekreter başka ne işle uğraşır.

Hastane açıldı açılalı, sırf ulaşım sorunu üzerinde duruluyor.

Şehre biraz uzak olabilir ancak büyük şehirleri düşünün derdi olan vatandaş oraya da gidiyor, doktorunu buluyor ve tedavisini yapıyor.

Kaldı ki ulaşım konusunda da önemli gelişmeler kaydedildi, yakında özel toplu taşıma araçları da Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne çalışmaya başlayacak ve ulaşım sorunu kökünden olması bile önemli ölçüde çözülecek.

Şehir hastanesi kurulması için Değirmendere’yi istimlak etmeye çalışanlar, istimlak parasını buldular mı, bol keseden atmak, yaptık yapacağız demek kolay, ancak son dönemde Trabzon’a eskisi gibi Ankara’dan para yağmadığı bir gerçek.

Siz elinizdeki hastanenin kıymetini bilmiyorsunuz da şehir hastanesine yer bulsanız ne yazar!

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.