İki yanlıştan bir doğru çıkmaz

İki yanlıştan bir doğru çıkmaz

Trabzon’un değerlerini sayarken Uzungöl ve Çakılgöl gibi doğal, dört mevsim turizm olanakları sunan coğrafi bölgelerimizi başlarda saymak yerinde olur.

Çakılgöl daha yeni; on bilemediniz yirmi yıldır gündemimizde. Bölge ile ilgili ilk ciddi raporlar, DOĞA Tarih Derneği Başkanı Coskun Erüz tarafından 2000 yılında yazılmıştı. Faruk Özak’ın Bakanlığı döneminde Çakılgöl devletin olanakları ile incelendi. Sonuç olarak Coşkun Hoca doğrulandı. Bu değerli bölgenin temel özellikleri olarak:

* Toz karın özelliği kayak için (kış turizmine) uygunluğu; yedi km’ye varan pistlere elverişli olduğu, tüm sahanın 2500 m ve üzerinde olması, her derece ve zorlukta 10 kadar piste imkan vermesi

* İki metreye varan kar kalınlığı ile uzun sezon özelliklerine (Kasım-Nisan ) sahip olduğu;

* Bölgenin tüm tarihi alanların göbeğinde( Sümela- Kuştul- Santa- Taşköprü-İmera- Kurum-Karaca Mağarası…) olması gibi özellikleri kayıt altına alındı.

Dört mevsim turizm

Çakılgöl; Trabzon- Gümüşhane turizmini patlatacak, gerçek bir hazine gibi parlıyordu. Yapılacak planlamada Kayak merkezi, Oteller, kongre merkezi ya da merkezleri; Çakılgöl’ de dört mevsim yaşayacaklar için mahalleler, kısa dönem yaşayacaklar için devre mülkler yer alacak ve uluslararası çapta yatırımcılara sunulacaktı.

Sorun yol olunca bakın ortaya ne çıktı

Bu hafta, Doğal ve Tarihi değerleri Koruma Derneği (DOĞA – TARİH) başkanı Coşkun Erüz ile Çakılgöl’ün yolunu konuştuk.

Benim “Seyfi Hanları ya da Cinli Han” diye bildiğim, bölgenin en eski hanının İsrafil Hanı olduğunu ortaya koyarak başladık sohbete.

İş döndü dolaştı yola geldi. Ulaşım her şeyin başı idi.

Coşkun Hoca dertli mi dertli: “Yol vadi tabanından geçirilecek; sel, çığ ve toprak kaymalarına sürekli maruz kalacak ve bu tercih, Sümela ve Altındere milli parkının tüm doğallığı ve mistik özelliğinin bağrına hançer gibi saplanacak” değerlendirmesini yaptı.

İki yanlış

İlk yanlış; 2 km kadar ormanın yarılıp, 7-8 m yüksekliğinde koca taş duvarlar ve kilit taş döşenerek yapılacaktı. Bir süre çalışıldı. Sonra bu yol iptal edildi.

İkinci yanlış; vadi tabanından geçecek 13 km’lik yola başlandı. Milyonlarca lira para harcanacak, birçok olumsuzluğa neden olacağı açık seçik olan bu çalışma ilk acıları doğaseverlere yaşattı.

Vadi tabanından geçirilmek istenen yolun yapımı için geçen sene (2013’de) başlamış. Aynı yılın eylül ayında ( gazete haberlerine de yansıdı) dere yatağına yapılan beton duvardan sızan çimento Altındere vadisinde tüm balıkları öldürdü. Ayrıca; dere kenarındaki Milli PARKLARIN TÜRKİYE’NİN NESLİ TEHLİKEDEKİ endemik alabalıklarının “gen merkezindeki balıkların” da ölümüne neden oldu.

Gen merkezindeki balıkların ölümü, içimizi acıtan olay olarak belleklerimize kazındı. Sadece bu nedenle firmaya 100.000 TL ceza kesilmişti.

İki yanlıştan bir doğru çıkmaz

Çakılgöl, Trabzon ve Gümüşhane için önemli bir değerimizdir, yolu için seçilen iki yanlış seçeneğe mahküm değildir. Bu değerimizin (Çakılgöl’ün) yolu Seslikaya ( Manastırın karşısındaki) ormanın üst kısmından geçen ve manastırı, vadiyi tam karşıdan gören muhteşem manzaralı aksdan geçirilmelidir.

Çakılgöl’e yapılacak Seslikaya yolu; sanat yapısı taş duvarlarla, kısmen yarma, kısmen dolgu şeklinde yapılabilir ve kalıcı olur. Heyelan ve çığ riski asgariye indirgenmiş,  yıl boyu kullanılabilecek bir yol olarak kazanılmış olunur.

DOĞA TARİH Başkanının bütün anlattıkları, derneğin sosyal sorumluluğunu yerine getirmede isteğini yansıtıyor.

Yol konusunda derneğin duyarlılığı en üst noktada

DOĞA TARİH Derneği, Altındere Milli Parkına yapılacak müdahalede, manastırın ve vadinin peyzaj bütünlüğü ve güzelliğinin hançerleneceğini düşünmekte ve önemli gördükleri huşular olarak:

* Vadinin turizm planlamasındaki önemi kadar, vadiye yapılacak hatalı müdahalenin hem milli parkı parçalayacağı hem de ekosistemi birbirinden koparacağı ( yaban hayatının vadide karşıdan karşıya geçme şansının sıfırlayacağı) açıktır.

* Turizme tam tersi etki yapacağı le baltalayacağı,

* Tarihe, doğaya ve kültürel değerlere  zarar vereceğine dikkat çekmekte, vahim sonuçlara neden olacak uygulamalardan vazgeçilmesi için adeta çırpınmaktadırlar.

Coşkun Hoca, “Altındere Vadisinin hançerlenmesini önlemek için geç kalmadığımızı umuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Çakılgöl’e Seslikaya üzerinden daha sağlıklı, kalıcı ve ekosisteme zarar vermeden bir yol yapılabileceği açıktır.

Konuyu Büyükşehir Başkanlığı için aday olan değerli dostlarımız kadar,

Trabzon İl planlama ve koordinasyon kurulunun da ele alması gerektiği kanısını taşıyoruz.

Değerlerimize sahip çıkmak, hepimizin görevi ve sorumluluğudur.

Bu haftalık da budur. Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Ergenç Arşivi

Sizden ümidimi hiç kaybetmedim

14 Ekim 2024 Pazartesi 11:06

Sorumluluğumuz ortak

06 Eylül 2024 Cuma 12:35

Fındıkta inovasyon

18 Ağustos 2024 Pazar 12:11

Yapay Zeka çağında hızlı büyümek

12 Ağustos 2024 Pazartesi 09:48

Oy Sürmene Sürmene...

27 Temmuz 2024 Cumartesi 10:27