Yapay Zeka Sürecinde -Eğitimde Yönetici-

Değişen yeni dünya düzeninde en çok etki altında kalan alanların biri eğitim... Anaokulundan üniversiteye kadar her yaş grubu öğrencilerin yaşamı, algıları, odakları, ilgileri, zevkleri velhasıl yaşam tarzı hızlı değişiyor değişmeye de devam ediyor.

Mesele; bu değişimi sahada yürütecek, hayata geçirecek, yönetici ve öğretmenler olduğuna göre; siz istediğiniz kadar sistem değiştirin, müfredat değiştirin, ortamları dönüştürün, değişim ve dönüşüme öncülük edecek yöneticilerin ne kadar değişecek veya ne kadar direnecek olmasıdır. Yapay zeka, Chatcpt sürecinin akıl almaz yenilikler getirdiği bu süreçte;
etkili bir yönetici teknolojiyi eğitim sürecine entegre ederken aynı zamanda pedagojik, psikolojik, sosyolojik ihtiyaçları da göz önünde bulundurarak hareket etmelidir.

Milli değerler üzerinden evrensel değer ve gelişmeleri takip eden işin ehli olmalıdır. Değerlerini özümsemiş, tarafsız, objektif, önyargısız, bilgi ve teknoloji üzerinde yetkin olmalıdır. Bulunduğu koltuğu dolduracak birikim, yetkinlikte olmalıdır.
Öyleyse iyi bir yonetici;

1. Öncelikle entelektüel bir kişi olmalıdır. Okuyan, araştıran, yenilikçi, gelişime açık, kendini yenileyen bir kişilik olmalıdır.

2. Vizyoner olarak yapay zekanın eğitimdeki potansiyelini gören gelişen teknolojiyi takip ederek kuruma uygun çözümler geliştiren olmalıdır.

3. Teknolojiyi bilgiyi takip ederek elişen teknolojinin eğitime, öğretmene ve öğrenciye yansımasının hangi düzeyde olabileceğini anlayabilmelidir. Karar alırken teknik ekiplerle daha sağlıklı iletişim kurabilir.

3. Teknolojinin devreye girdiği sistemde verilerin gizliliği ve güvenliğine özen göstermelidir. Öğrenci bilgilerini korumak, yasal düzenlemelere uygun hareket etmelidir. Gizlilik esas olan bilgilerin ortalığa saçılmısı önü alınmaz sonuçlar doğurabilir.

4. Yapay zeka uygulamalarının eğitimcilerin ve öğrencilerin eğitimleri için bir destek aracı olduğunu bilerek hareket etmelidir.

5. Etkili iletişim ve işbirliği becerileri oluşturmalıdır. Öğretmenler öğrenciler ve velilerle açık, şeffaf ve etkin iletişim kurmalıdır.

6. Eğitimde yapay zekanın sunduğu otomasyon ve kişileselleştirme imkanları kullanırken öğrencilerin yaratıcılık ve eleştirel düşünme gibi becerilerini geliştirmeye de odaklanmalıdır.

7. Hızlı problem çözme, üretim ve sorgulayıcı empati geliştiren düşünme yeteneğine sahip olmalıdır.

8. Etik ve ahlâkî sorunlara çözümler üretmelidir veya sorun çözümü için yollar aramalıdır.

9. Adil, eşitlikçi tutumdan taviz vermeden yönetici; yerli yerinde öğretmen ve öğrenci için mentör görevi üstlenebilmelidir.

10. Sorumluluk ve inisiyatif alan geri dönütler veren , güven tesis eden olmalıdır.

İyi bir yönetici yapay zeka destekli eğitim süreçlerini başarılı bir şekilde yönlendirerek öğrencilere daha kişiselleştirilmiş ve etkili bir eğitim deneyimi sunulmasını sağlar. Velileri eğitim sürecinin içine katarak bulunduğu ortamda verimli bir çalışma ortamı yaratmalıdır. Okulu yaşanabilir sosyal hayat alanına çevirmelidir. Öğrencileri toplumla ve dünya değerleri ile bütünleştirmelidir.

Unutulmamalıdır ki; değişime ayak uyduran küresel teknolojiye entegre olan var olur, entegre olamayan sistemin, düzenin ve çağın dışında kalır.

Özüyle bağ kuran, köklerinden ve değerlerinden güç alan, evrensel yaşamın değişimi içerisinde yeni buluşlara yelken açan gençler için işin ehli yöneticiler olmak temennisiyle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
  • Ali İhsan DİNÇ / 17 Ekim 2024 07:00

    Her bir madde noktasına kadar doğru.
    Ama iş ailede başlayıp, ailede bitiyor.
    Özellikle anneler... Lütfen kendinizi bu konusa gelistirin. Çocuklarınıza sevgi ile yaklaşın. Adil davranın ve kişiliklerini baskı altına almayın. Onların ap-ayrı bir insan olduğunu unutmayın.
    Her çocuk mühendis, doktor olamayacak belki. Ama en azindan doğru yetişen bir çocuk sokaklardaki dangalak ordusuna katılmaktan kurtulmuş olacak.

    Yanıtla (0) (0)
Mehmet Şal Arşivi

Bir Ulusun Şifresi: 23 Nisan 1920

23 Nisan 2025 Çarşamba 11:16

Toplumun Birleştirici Ruhu: "Folklor"

16 Nisan 2025 Çarşamba 12:32

Nefretle nereye varılabilir?

10 Nisan 2025 Perşembe 11:12

Bağnaz Zihniyet

03 Nisan 2025 Perşembe 13:21

İnsan niçin yalan söyler

28 Mart 2025 Cuma 10:48

Bir Medeniyetin Çöküşü

10 Mart 2025 Pazartesi 10:04

Kibir ve ihtirasın buluşması

04 Mart 2025 Salı 12:00

ABD-Donald Trump:"Gazze Aşkı"

14 Şubat 2025 Cuma 09:27