Gürol Ustaömeroğlu
Jandarma Genel Komutanlığı
Jandarma Genel Komutanlığı’nın 171. Kuruluş yılı ve Jemus
Bu güne ve bu yaşıma kadar herhangi bir neden ile muhatap olmak durumunda kaldığım hiçbir emniyet görevlisinden kaba bir davranış görmedim. Asker, jandarma veya polis ekiplerince herhangi bir karşılaşmamızda hep kibar ve yardımsever bir anlayış ile karşılaştığımı belirtmek benim için önemli vatandaşlık görevlerimdendir.
Hatta mecbur kalıp ihbar etmek zorunda kaldığım birkaç bariz trafik suçunun takipçisi oldum. Hepsinin ekiplerce irdelendiğine ve işlem yapıldığına tanık olmaktan dolayı da ayrıca mutluluk duydum.
Bugün Jandarma Genel Komutanlığı’nın 171. kuruluş yıldönümüdür. Bütün Jandarma Teşkilatı’na kutlu olsun. Kendilerini burada yürekten tebrik ediyorum. 171 yıl sonra Jandarma Teşkilatımızın ulaştığı teknolojik üstünlükten satırları sınırlı köşemizde olabildiğince bahsetmek boynumuzun borcudur.
Genel olarak huzur, güvenlik, arama, kurtarma görevlerini ifa eden Jandarma Teşkilatımız 2006 yılında yaklaşık 113 milyon dolarlık bir proje olan JEMUS projesini hayata geçirdi. Neydi kısa adı JEMUS olan proje? Bu proje milli kriptolu ve güvenlikli yüksek askeri standartlarda bir telsiz sistemidir. Bu sistem ile bilgiye hızlı bir şekilde ulaşılıyor birimler arasında seri koordinasyon sağlanıyor, asayiş süratle yerine getirilmiş oluyor. Edirne’deki ekiplerin Kars’taki ekiplerle cep telefonu gibi telsizle konuşmasına da imkan tanıyan bu projede ilk pilot uygulamalar Ege bölgemizdeki bazı illerde gerçekleştirildi. Şu anda Ankara dahil 24 ilde bu uygulama devam etmektedir. 2016 yılına kadar da kentimiz Trabzon dahil bütün Türkiye’de bu sistem yaygınlaşmış olacaktır. Yani hedef budur. Peki bu sistem nasıl çalışıyor?
Öncelikle JEMUS ile 2 farklı telsiz kullanılıyor. Bunlardan birincisi klasik ekranlı sayısal telsizler, ikincisi ise grafik ekranlı GPS ile bütünleşebilen telsizler. Sayısal telsizler lokal olarak kullanılırken, grafik ekranlı telsizler harita bilgisi yani GPS yüklendiğinde bir nevi cep telefonu gibi kullanılabilmektedirler. Başı derde giren veya bir tehlikeyi ihbar etmek isteyen herhangi bir vatandaş 156 çevir ile Jandarma Teşkilatını arıyor. Bu esnada o vatandaşa ait bütün telefon bilgileri de anında ekran önüne gelmiş oluyor. Jandarma Teşkilat Merkezi kendisine ulaştırılan bilgileri harekat merkezinde harmanladıktan sonra yani olay nedir?, nerededir?, uzman ekip gerekiyor mu?, veya bir başka kurumun yardımı olabilir mi? gibi çeşitli çaprazlamalar ile toparlanan verileri araç takip sistemi ile tehlikenin olduğu veya ihbarın yapıldığı en yakın bölgedeki jandarma ekiplerine yönlendiriyor. Bütün bu işlemler ise topu topu 1 ya da 2 dakika sürüyor. Yani bilgilerin toparlanması 2 dakikayı geçmiyor.
Yaşanmış bir örnek; Ankara Bölgesinde bir grup öğrenci dağda kayboluyor. Cep telefonu ile Jandarma 156 dan yardım istiyorlar. Jandarma yetkilileri öncelikle bu öğrencileri cep telefonlarını şarj sıkıntısından dolayı fazla kullanmamaları konusunda uyarıyor ve bulundukları yerin tarifini istiyor. Ama öğrenciler tarif yapamıyor. Bu kez Jandarma Yetkilisi bir işaret, bir sembol istiyor. Öğrenciler yakınlarından geçen bir yüksek gerilim hattının üstündeki numarayı iletiyor. Jandarma ilgili kurumdan bu hattın mevkisini öğrenip JEMUS projesi sayesinde araç takip sistemine giriyor ve öğrenciler hemen kurtarılıyorlar.
İşte Jandarmamız işte geldiği teknolojik seviye.
Bütün teşkilatı tekrar yürekten kutluyoruz.